Wat is BIM? 

een introductie in virtueel bouwen  

Building Information Model

BIM is de afkorting van Building Information Model.
Met de computer wordt een virtueel gebouw gemodelleerd waarin alle informatie die benodigd is voor het bouwproces wordt opgenomen. Het model is de enige bron van waaruit álle documentatie wordt gemaakt. 2D tekeningen (bv. plattegronden, aanzichten, doorsnedes, details), 3D presentaties (bv. visualisaties, animaties) en lijsten (bv. ruimteoverzichten, ramen- en deurenstaten) worden allemaal gegenereerd uit dezelfde informatiebron.

OpenBIM: BIM met software die bij jou past

OpenBIM staat voor werken met Building Information Modellen, die door elk software pakket kunnen worden bekeken. Door het gebruik van open software standaarden en workflows worden grote efficiencyslagen mogelijk door betere informatie-uitwisseling tussen bouwpartners.

GRAPHISOFT, de ontwikkelaar van ARCHICAD, is voorstander van openBIM en beschouwt deze dan ook als de pijler voor de BIM werkmethodiek. Als partner van buildingSMART, dé organisatie op het gebied van IFC, geeft dit ARCHICAD een toppositie met betrekking tot de communicatie en samenwerking met andere softwarepakketten. Lees meer over openBIM.

Wat is dé BIM software voor architecten?

ARCHICAD brengt de architect maximale ontwerpvrijheid. Het is een tool met vele functionaliteiten en tevens een soepele gebruikerservaring.
Al door meer dan 100.000 architecten gingen je voor. Lees hier waarom ARCHICAD wordt gezien als dé BIM modelleer software voor de architect.

Zij adviseren openBIM


 

Rijksvastgoedbedrijf schrijft Building Information Modeling of Bouwwerk Informatie Modellen (BIM) voor bij alle nieuwe, geïntegreerde contracten.


 

OpenBIM is echt iets voor de keten en blijft niet beperkt binnen de grenzen van het eigen bedrijf. De toepassing van IFC als uitwisselstandaard in de bouwketen is bijzonder praktisch.


 

Alle bouwpartners kunnen blijven werken met software die voor eigen werkzaamheden het meest geschikt is. Dankzij openBIM kunnen gegevens uitgewisseld worden.