Architecten moeten controle over bouwproces weer opeisen

Architecten moeten controle over bouwproces weer opeisen

Dit najaar is KUBUS 25 jaar distributeur van Archicad. Ronald de Graan, directeur customer success, over de beginjaren van Archicad, de release van Archicad 25 en de positie van de architect in het bouwproces.


Eerste BIM-software voor architecten

KUBUS werd in 1996 distributeur van Archicad dat wordt ontwikkeld door Graphisoft uit Hongarije. Het was destijds de eerste BIM-software voor architecten en is volgens Ronald nog steeds zonder twijfel de grootste speler onder Nederlandse architecten. Zo is de carrière van Ronald eigenlijk vanuit twee kanten verweven met Archicad. Over die tijd vertelt hij het bijzondere verhaal over de oorsprong van Graphisoft. Eigenaar en oprichter Gabor Bojar startte in 1982 al met Archicad, toen Hongarije nog achter het IJzeren Gordijn lag. Hij kwam in aanraking met Steve Jobs van Apple, die vier exemplaren van de Apple Macintosh het land in smokkelde. Zo konden de Hongaren vervolgens Archicad doorontwikkelen. Deze transactie werkte omgekeerd ook in het voordeel van Apple, dat dankzij de software aan klanten kon laten zien wat allemaal mogelijk was met Apple.


KUBUS voegt waarde toe

Graphisoft en Archicad zijn tot op de dag van vandaag verweven met Apple, al is er sinds 1993 natuurlijk ook een volwaardige versie voor Windows. Ronald: “Je proeft de relatie met Apple aan alles. De software is zo gebruiksvriendelijk. Iemand zonder kennis van bouwen, kan een model maken in Archicad. Zo intuïtief is het. Dat is een enorm verschil met andere software.”

KUBUS voegt waarde toe aan de Archicad-software door onder meer alle content te vertalen naar het Nederlands. Daarnaast verwerkt KUBUS ook relevante Nederlandse standaarden in Archicad, zodat de software direct bruikbaar is voor de Nederlandse markt. “Een belangrijk aspect wat gebruikers zoeken in hedendaagse bouwsoftware, is het verrijken van een model met de juiste data. Zo zorg je ervoor dat jouw modellen voldoen aan wat andere partijen willen hebben. Dus welke data moet erin en op welke plek? Zo maak je jouw modellen correct en kunnen alle partijen die goed gebruiken”, verduidelijkt Ronald.

Benieuwd naar de voordelen van Archicad? Kijk het webinar 9 redenen om te kiezen voor Archicad.

KeyMember

KUBUS biedt klanten aanvullend het KeyMember abonnement met additionele content, templates en doorlopende support. “Daar worden onze klanten blij van”, zegt Ronald. “Vrijwel al onze Nederlandse en Belgische klanten van Archicad zijn KeyMember. Die klanten worden bediend door onze grote support-afdeling die ook doorlopend zorgt voor handige helpcenter-artikelen. Voorbeelden zijn de koppeling met het materialenpaspoort van Madaster en de module waarmee gebruikers ontwerpen met Cross-Laminated Timber (CLT). Dit laatste zit in Archicad 25.”

Station-Assen-1024x682.jpeg
Het nieuwe stationsgebouw in Assen is voorzien van een driehoekig dak (3.000 m2) dat volledig van hout gemaakt is – ontworpen met Archicad door Powerhouse Company en De Zwarte Hond. Fotografie: Sebastian van Damme & Egbert de Boer.

Voor en door architecten

Archicad blijft steeds trouw aan de eigen principes, legt Ronald uit. Dit sterke punt zorgt volgens hem voor optimaal gebruiksgemak en goed doordachte, hoogwaardige software. “De software is gebaseerd op gebruikerservaringen van architecten en goede marktanalyses. Voor architecten, door architecten”, zo stelt hij. “Maar niet alles wat gebruikers vragen, wordt zomaar geïmplementeerd. De wensen moeten passen in de filosofie van Archicad. Graphisoft luistert goed naar klanten en maakt dan een weloverwegen keuze wat ze implementeren en op welke manier. Een mooi voorbeeld is de samenwerking met IFC. Iedereen heeft het erover, maar in oplossingen van andere leveranciers blijven vaak losse silo’s naast elkaar bestaan. Archicad doorkruist die silo’s. Je werkt echt samen.”

Optimale snelheid en ontwerpvrijheid

Een andere kracht van Archicad is volgens Ronald de snelheid van de software. Graphisoft maakte wereldwijd als eerste BIM-software gebruik van multicore processor ondersteuning en speelde recent als eerste in op de krachtige nieuwe processors van Apple. De software kan daarom beter overweg met grotere modellen. “De software optimaal laten werken op de nieuwste beschikbare hardware, is cruciaal voor de gebruikerservaring”, zegt hij.

KUBUS gaat voor duurzaamheid

Duurzaamheid is een onvermijdelijk thema in de bouw. Op dat gebied biedt Archicad onder andere de geïntegreerde energiemodule, waarmee gebruikers de energiebalans van hun model berekenen en de energiehuishouding van het ontwerp optimaliseren. Bij iedere ontwerpkeuze is het gevolg voor de energiehuishouding direct zichtbaar. En dat gaat volgens Ronald heel ver. “Bij iedere boom die je intekent, berekent de software de zonbelasting op het raam waar die boom voor staat. ’s Winters verliest die boom zijn bladeren en laat dus meer zon door. Daar houdt de software rekening mee.”

Architects in Ctrl

Ronald sluit af met zijn toekomstvisie voor Archicad. Vanuit KUBUS wil hij architecten namelijk tools bieden om weer grip te krijgen op het bouwproces. Die controle is in de loop der jaren opgeschoven richting aannemers, vindt hij. “De heersende mening is dat architecten vooral mooie tekeningen moeten maken en niet te lastig mogen doen. Door te weinig kennis van het evoluerende bouwproces, laten architecten kansen liggen. Met een combinatie van de tools en kennis van Archicad kunnen architecten die controle weer terugpakken. Opeisen eigenlijk”, vindt Ronald. “In dat licht hebben we succesvol het concept Architects in Ctrl opgezet, waar architecten vertellen hoe zij weer in controle komen van het ontwerpproces. Andere architecten halen daar inspiratie uit. Dat zien we ook als een van onze rollen; anderen inspireren. Make people happy with BIM.”

Op 16 november vertelden Rob van Vugt en Maron Vondeling van Lichtstad Architecten hoe zij de circulaire sporthal Bredius hebben ontworpen met Archicad.

Benieuwd naar Architects in Ctrl met Lichtstad Architecten?

Dit blog is gebaseerd op het artikel van onze partner Het Nationaal BIM Platform, klik hier voor het originele artikel.