KeyMember Editie

Biedt KeyMembers een voorsprong

De standaard regelsets en rapportages van Solibri bieden alleen de broodnodige basis om aan de slag te gaan, zeker binnen de Nederlandse en Belgische context. Daar brengen wij verandering in met de release van de Solibri KeyMember Editie. Een uitgebreide set van regels, rollen, ito’s en voorbeeldmodellen waarmee je snel grote stappen maakt om Solibri te leren gebruiken én de kwaliteit van je BIM-proces te verbeteren.

Meer BIM-dialecten in Solibri KeyMember Editie

 

Modellen toetsen aan Nederlandse RVB BIM Norm 

De Nederlandse Rijksvastgoedbedrijf BIM Norm, kortweg RVB BIM Norm, beschrijft de specificaties van BIM-extracten en de bij deze extracten aan te leveren bestanden. KUBUS heeft deze norm ‘vertaald’ naar een regelset voor Solibri. Hiermee kan snel gecontroleerd worden of een model voldoet aan de eisen van de RVB BIM Norm. Vervolgens kan een overzichtelijke en complete rapportage gegenereerd worden. Lees de Tip & Truc >
 

Classificeren op basis van Belgische BB/SfB

Voor de stevig groeiende Vlaamse Solibri Community is een geheel gereviseerde KeyMember Editie beschikbaar.
De classificatiemethode BB/SfB wordt onder andere gebruikt om objecten en lagen te ordenen, om informatie van leveranciers van bouwproducten inzichtelijk te maken en om kostengegevens op een overzichtelijke wijze te kunnen groeperen.
De Solibri KeyMember Editie is uitgebreid met Classificaties volgens BB/SfB en een Classificatie Ruimtegebruik BE. Daarnaast werd de terminologie bijgewerkt voor betere herkenbaarheid en zijn alle relevante Regels, ITO's en Rollen hierop aangepast en geschikt voor de Belgische markt. Hierbij is rekening gehouden met de Basisnorm Brand, de Toegankelijkheidsnorm en de norm Borstweringen van gebouwen (NBN B 03-004).
 

Een goed begin is het halve werk

De Solibri KeyMember Editie bevat een Starterskit; dé basis om direct aan de slag te gaan. Er zijn regelsets voor een check op algemene consistentie van het model, clashdetectie van aspectmodellen en revisiecontrole. Ook regels voor het toetsen van een Programma van Eisen en controle van regelgeving/bouwbesluit op eenvoudige aspecten ontbreken niet.
 

Documentatie

De Solibri KeyMember Editie wordt geleverd met een uitgebreide handleiding (PDF). Deze heldere documentatie helpt je, in combinatie met voorbeeldmodellen, om Solibri beter en sneller te implementeren binnen het bedrijfsproces. 

18x voorbeeld BIM


Heb je nog weinig ervaring met BIM modellen? Gebruik dan de voorbeeldmodellen waarmee je regelsets kunt testen en het modelchecken kunt oefenen. De KeyMember Editie bevat maar liefst 18 voorbeeldmodellen, van ontwerp en installatie tot constructie en productie.

Bouwbesluit online


Voordat je gaat toetsen, wordt gecontroleerd of het model volledig is. Een trap kan bijvoorbeeld pas getoetst worden op maten wanneer er een trap is. Alle bouwbesluitregels zijn voorzien van een hyperlink naar het bijbehorende artikel online.

Basis bibliotheek


Gebruik de bibliotheek van regelsets om een bureau werksystematiek op te zetten. De onderdelen van de bibliotheek zijn gegroepeerd en worden aangeboden in diverse rollen voor specifieke disciplines. Van BIM pre-check en intersectie tot protocol ondersteuning.

Kies je rol met zorg

   
Start met het kiezen van een rol om alle regelsets en ITO’s die hierop van toepassing zijn direct te laden. Deze handmatig bij elkaar zoeken is niet meer nodig. In de KeyMember Editie zijn diverse disciplinespecifieke rollen voor zowel beginners als gevorderden opgenomen.
 

BIM management

Voor het groeiend aantal BIM managers is deze rol de ideale set om ieder integraal bouwproces te managen. Inclusief mogelijkheden voor export naar Kubus Stabu 4 Element, waarmee bestekken op basis van BIM modellen gegenereerd kunnen worden.
 

Bouwplantoetsing

Deze rol sluit perfect aan bij de actuele ontwikkeling naar private bouwplantoetsing. De reeds uitgewerkte regels laten goed zien wat de kracht van Solibri kan zijn in dit proces.

Bouwvoorbereiding

Deze rol biedt onder meer uitgebreide mogelijkheden voor BIM validatie, intersectiecontroles van meerdere disciplines, referentiemodellen afstemming. Bijvoorbeeld een check of productiemodellen clash-vrij zijn en in lijn met de ontwerpuitgangspunten.
 

Calculatie

Voor calculaties is het van belang dat de aangeleverde modellen zijn gemaakt volgens vooraf gestelde regels. Alleen dan zijn ze geschikt voor extractie van correcte en volledige data. Binnen deze rol beschik je dan ook over uitgebreide classificatiemogelijkheden en lijsten.
 

Projectmanagement

Vanzelfsprekend vind je hierin controlemogelijkheden op een Programma van Eisen, versiebeheer en ontwerpmanagement sets.

De informatie in BIM

Solibri is op zichzelf al zeer sterk in het uittrekken van informatie. Daar hebben we met de KeyMember Editie nog een stapje bovenop gedaan en een aantal speciale hoeveelhedenstaten opgenomen, zoals bijvoorbeeld een ruimte overzicht, hoeveelheden op basis van NL-SfB, een export voor het genereren van een bestek in Kubus Stabu 4 Element of calculatie op basis van de clustering van NEN 2699. Of uittrekstaten voor de nieuwe EcoQuaestor elementen en bouwdelen. Exporteer de gegevens op de manier waarop je wilt naar Excel om er overal gebruik van te kunnen maken.

 

EcoQuaestor: van BIM naar bouw- en milieukosten of STABU-bestek

EcoQuaestor is de naam van een classificatie die ontwikkeld is door Bouwprojecteconomie, een coöperatie van elf onafhankelijke bouwkostenadviesbureaus. De database bevat technische oplossingen met kosten- en milieurecepten die gekoppeld zijn aan STABU werksoorten. Voor details over de werkwijze van EcoQuaestor publiceren wij binnenkort een Whitepaper: “Van BIM naar bouwkosten, milieuberekeningen en STABU-bestek”.

Slimme classificaties voor orde in de chaos

BIM modellen van verschillende partijen zijn vaak opgezet met afwijkende terminologie in de elementen. Wij hebben alle classificaties in de SOLIBRI KeyMember Editie zo opgezet dat informatie uit verschillende IFC modellen herkend wordt en op dezelfde manier geclassificeerd. Dus ongeacht met welk programma het IFC bestand wordt aangemaakt en vanuit welke discipline afkomstig, de classificatie geeft een eenduidig en bruikbaar resultaat.

Voordelen voor KeyMembers

Als KeyMember heb je bij ons een streepje voor. Zo kun je terecht bij onze telefonische helpdesk en heb je online toegang tot Tips & Trucs en FAQ's. Daarnaast kun je gratis deelnemen aan upgrade cursussen en krijg je korting op overige cursussen en begeleiding. Onze helpdesk wordt altijd door specialisten bemand en 90% van de vragen wordt direct beantwoord.